margin-left:

PeelPioneers start met verwerking van sinaasappelschillen tot grondstoffen

Donderdag 29 november 2018 was de officiële opening van de eerste productielocatie van PeelPioneers in Son. De bouw van een innovatieve verwerkingslijn voor citrusschillen is op die dag afgerond, en deze is direct in bedrijf genomen door de ‘duurzame schillenboer van de 21e eeuw’: PeelPioneers.

PeelPioneers begon in 2017 als start-up met het idee citrusschillen te verwerken tot secundaire grondstoffen. Het bedrijf is intussen doorgegroeid tot scale-up, en heeft begin 2018 een investering opgehaald. Dit geld is gebruikt voor de bouw van de verwerkingslijn.

100% circulaire oplossing voor citrusschillen

PeelPioneers is het eerste bedrijf in de wereld dat de bestanddelen van citrusschillen van onder andere supermarkten tot secundaire grondstoffen verwerkt, en zo voor een structurele, 100% circulaire oplossing zorgt. In Nederland alleen al blijven ieder jaar 250 miljoen kilo citrusschillen over na het maken van vers sap. Dit zijn vooral sinaasappelschillen.

Van bestanddelen tot secundaire grondstoffen

PeelPioneers zal met de verwerkingslijn dagelijks 40.000 kilo citrusschillen verwerken tot etherische oliën en citruspulp, die onder andere worden gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardige bijvoeding voor vee. Het bedrijf wil uiteindelijk alle nuttige bestanddelen uit de schillen halen en verwerken tot waardevolle grondstoffen, zoals cellulose en pectine.

Samenwerking Jumbo, Renewi en PeelPioneers

Waste-to-productbedrijf Renewi heeft zich als partner aan PeelPioneers verbonden. Renewi verzorgt de logistieke kant van de 100% circulaire oplossing: de inzameling bij de klant en het transport naar de productielocatie in Son. Retailer Jumbo is het eerste bedrijf dat overgebleven citrusschillen door Renewi laat aanleveren bij PeelPioneers. Dit gebeurt vanuit 140 Jumbofilialen. Frits van Eerd, CEO Jumbo, zegt hierover:

“Als ondernemer weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om steun te krijgen van mensen die in je geloven. Dat is de reden waarom ik heb besloten om ambitieuze ondernemers en talenten zoals PeelPioneers op weg te helpen in het realiseren van hun droom. Bij PeelPioneers komt dit ondernemerschap daarnaast samen met een duurzame oplossing voor onze sinaasappelschillen. In bijna iedere Jumbo winkel kunnen klanten zelf hun sinaasappelsap tappen. Dit vers geperste sinaasappelsap levert veel schillen op, die tot nu toe bij het restafval belandden. Met deze samenwerking krijgen de schillen nu een tweede leven als bijvoorbeeld etherische olie en citruspulp. Zo werken we samen aan een duurzamere omgeving.”

Officiële opening

De opening van de PeelPioneers-productielocatie op 29 november werd gevierd met een bijeenkomst voor 100 gasten, waaronder de oprichters van PeelPioneers: Sytze van Stempvoort (CEO), Bas van Wieringen (CCO), Lindy Hensen (CTO) en partnerpartijen, zoals Renewi en Jumbo.

ABN AMRO vertelt waarom ze in PeelPioneers investeert

ABN AMRO vertelt waarom ze in PeelPioneers investeert

ABN AMRO ondersteunt deze circulaire oplossing en investeerde in een recyclinginstallatie die eind 2018 bij Renewi in bedrijf gaat en dagelijks 40.000 kg schillen gaat verwerken. PeelPioneers werkt nauw samen met Renewi. Het bedrijf verzamelt en vervoert schillen van supermarkten, cateringbedrijven en restaurants. PeelPioneers wil verder groeien door de bouw van meer fabrieken en het ontwikkelen van technologie om nog meer grondstoffen uit de schil te halen. Volgens ABN AMRO de juiste instelling en een mooie ambitie.

PeelPioneers in Quote: 'vanaf eind 2018 kan Peelpioneers 20 miljoen kilo citrusschillen per jaar gaan verwerken'

'Wij zijn het voorbeeld dat circulariteit geen geitenwollensokkenverhaal is, maar een keihard businessmodel', aldus medeoprichter Lindy Hensen van Peelpioneers. 'Voor de komende jaren hebben we onze etherische olie en vezelrijke pulp al verkocht, die contracten zijn getekend.'

‘Er zitten wel tien bruikbare grondstoffen in citrusschillen. Toch mieteren we elk jaar in Nederland 250 miljoen kilo zo de verbrandingsoven in’, ontdekte Sytze van Stempvoort tijdens zijn studie scheikunde. ‘Het zaadje voor Peelpioneers is geplant toen ik in de zomer van 2016 tijdens een evenement voor startups Lindy Hensen en Bas van Wieringen tegen het lijf liep. We hebben de labjas aangetrokken en zijn gaan onderzoeken hoe we grondstoffen uit citrusschillen kunnen halen. De grootste valkuil voor startups is alles willen doen, waardoor er uiteindelijk niks gebeurt. Dus besloten we ons te richten op twee producten: etherische olie, een smaakstof die vanwege de ontvettende werking en geur ook kan dienen als ingrediënt voor reinigingsmiddelen, en vezelrijke pulp, die gebruikt wordt voor de productie van veevoer. Tussen maart en mei 2017 zijn we samen met de Nederlandse Spoorwegen een pilot gestart. Afvalverwerker Van Gansewinkel bracht elke dag citrusschillen van Amsterdam Centraal naar onze loods. Zo hebben we ervaren hoe het is om op grotere schaal citrusafval te verwerken tot onze twee producten.’

Klinkt mooi, maar hoe gaan ze hier geld mee verdienen? Van Wieringen: ‘Op dit moment worden citrusschillen voornamelijk verbrand of vergist. Ze zijn echter relatief nat en zuur, waardoor deze manier van verwerken weinig oplevert en dit echt een zorgenkindje voor afvalverwerkers is. Wij verwerken citrusschillen tot hoogwaardige en circulaire grondstoffen en bieden zo een alternatieve oplossing. Afvalverwerkers zijn daar blij mee. We krijgen onze schillen voornamelijk van supermarkten, horeca en cateringbedrijven; die zijn samen goed voor 120 miljoen kilo citrusafval per jaar. Waarom zij zaken met ons willen doen? Citrusafval ophalen kost geld. Wij zijn in veel gevallen goedkoper en doen er iets beters mee.’ Peelpioneers produceert dus etherische olie uit afval, kan dat zomaar?

‘Nee, in Nederland mag je geen voedsel produceren met afval. Na een lange procedure heeft de Nederlandse overheid echter in ons voordeel geoordeeld dat citrusschillen geen afval zijn, maar een product. Dit stelt ons in staat tóch levensmiddelen te produceren.’

Peelpioneers heeft als doel 20 miljoen kilo citrusschillen per jaar verwerken, aan ambitie geen gebrek. Benieuwd hoe ze dat voor elkaar denken te gaan krijgen? Lees dan hier eventjes verder. 'Wij verwerken de schillen binnen 72 uur om de kwaliteit te kunnen garanderen.'

Mooi artikel over PeelPioneers in Trouw: 'PeelPioneers laat zien dat rondom een duurzaam initiatief ook een rendabele businesscase te maken is'

Duizenden kilo's citrusschillen verdwijnen dagelijks in de verbrandingsoven. PeelPioneers haalt er waardevolle grondstoffen uit.

Het contrast is soms best groot: de ene dag van de week werkt Sytze van Stempvoort (24) op zijn laptop in een hip kantoor in Amsterdam, de andere dag staat hij in het Brabantse Son met zijn handen in de citrusschillen.

Citrusschillen? Jazeker. Van Stempvoort is bedenker en een van de oprichters van PeelPioneers. Deze startup verwerkt citrusschillen (met name sinaasappelschillen maar ook citroen en grapefruit) tot nieuwe grondstoffen en redt ze zo van de verbrandingsoven. Twee jaar geleden kwam Van Stempvoort met het idee, inmiddels heeft hij met zijn team ruim een miljoen aan investeringen binnengehaald en draait er eind 2018 een fabriek op het terrein van afvalverwerker Renewi, voorheen bekend als Van Gansewinkel.

Olie en pulp

Een enkeling zal misschien de sterk naar sinaasappel geurende zeepjes van Soop kennen, gemaakt met de schillen van PeelPioneers. Maar uiteindelijk zijn het geen zeepjes die bij Renewi van de band af zullen rollen. PeelPioneers gaat zich juist richten op de industrie.

Anders dan de zeepjes zijn de producten van PeelPioneers niet zo tastbaar. Het bedrijf verwerkt de schillen tot etherische oliën voor, bijvoorbeeld, krentenbollen, sinas en schoonmaakmiddel. Wat overblijft, is pulp die wordt verkocht als hoogwaardige bijvoeding voor vee. Het is de bedoeling dat er straks dagelijks 40 ton schillen over de lopende band in Son rollen. Aan het einde van de rit heb je dan zo'n 39,8 ton pulp en ongeveer 200 kilo olie. Met die hoeveelheid pulp kun je dagelijks achtduizend koeien bijvoeren, met 200 kilo olie kun je een veelvoud aan allesreiniger of flessen fanta maken. Het zijn flinke getallen voor een start-up, maar het cirkeltje is al rond: voor alles is een afnemer gevonden.

Verwerken, niet verbranden

Even terug. Hoe kom je er als jonge twintiger op om citrusschillen te verwerken tot een product voor de industrie? Als student scheikunde in het Engelse York werkte Van Stempvoort mee aan het OPEC-project: Orange Peel Exploitation Company, een internationale samenwerking tussen verschillende universiteiten om zoveel mogelijk uit citrusschillen te halen, bijvoorbeeld grondstoffen voor bioplastic en biobrandstof. "Citrus is de meest geteelde fruitsoort op aarde en voor een groot deel bestaat de vrucht uit schil", licht Van Stempvoort die internationale aandacht voor citrusschillen toe. "In Nederland alleen gooien we jaarlijks 250 miljoen kilo schillen weg."

De verwerking van de schillen is een probleem. "Zo'n schil composteert veel langzamer dan ander organisch afval, dus composteren gaat bijna niet." Schillen vergisten tot biogas kan volgens Van Stempvoort ook niet. "Het gas krijgt dan een sterke sinaasappelgeur, dat vinden gasleveranciers niet veilig." Immers, bij een gaslek zijn we die specifieke gasgeur gewend die voor de veiligheid wordt toegevoegd. De sinaasappelgeur zal altijd overheersen. "De geur 'eruitwassen' kan wel maar dat is een hele dure, ingewikkelde extra stap." Wat rest is optie drie: de verbrandingsoven, waarbij veel waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Eenmaal terug in Nederland liet het idee hem niet los. Op een evenement voor beginnende bedrijven presenteerde Van Stempvoort zijn in ontwikkeling zijnde plan. "Ik had de scheikundige kennis, maar geen ondernemerservaring. Ik was op zoek naar een team." Hij stond op het podium met 'een notie' van hoe hij het wilde aanpakken, zoals hij het zelf noemt. Concrete methodes had hij nog niet. Toch zagen Lindy Hensen en Bas van Wieringen van investeerder Tekkoo er iets in. Zij werden medeoprichter en brachten naast geld ook kennis, een netwerk en ervaring met zich mee.

Rendabel

Dat Van Stempvoort de technologie nog niet ontwikkeld had, was voor Van Wieringen van investeerder Tekkoo geen bezwaar: "Veel start-ups die we tegenkomen hebben een oplossing voor een probleem dat niet bestaat, maar hebben wel de technologie of het product al helemaal uitgewerkt." Bij PeelPioneers is dat volgens hem anders. "Ook laat PeelPioneers zien dat er rondom een duurzaam initiatief ook een rendabele businesscase te maken is, daar geloven we in en worden we blij van."

Renewi gaat de schillen inzamelen, tegelijk met het organisch afval dat het bedrijf toch al ophaalt, en vervoert ze naar het terrein in Son. Voor de restaurants, bedrijven en supermarkten betekent dat dat ze hun schillen niet langer op de grote hoop met ander organisch afval gooien, maar ze apart houden. Een kleine aanpassing, vindt Van Stempvoort. Volgens hem staan die partijen daar welwillend tegenover. Bovendien worden schillen al grotendeels op een plek ingezameld in bijvoorbeeld een sinaasappelpersmachine in de supermarkt. "We beginnen straks met klanten van Renewi die zelf al gevraagd hebben om hun schillen apart te kunnen inleveren. Daarna breiden we uit."

Bijna het hele land wordt gedekt, behalve Groningen, Friesland en een stukje Drenthe. PeelPioneers richt zich vooralsnog niet op de consument, dat is economisch nog niet haalbaar.

Investeerders

Van Stempvoort is ervan overtuigd dat hij met PeelPioneers een significante impact kan maken. De investeerders zijn dat kennelijk ook. Naast Tekkoo deden ook ABN Amro, Stichting DOEN en BOM Brabant Ventures een investering, de totale financiering is meer dan een miljoen euro.

Net als Tekkoo is BOM ook op andere manieren betrokken bij PeelPioneers, vertelt investeringsanalist Bart van den Heuvel van BOM. "We kijken bijvoorbeeld mee naar contracten en zetten ons netwerk in voor onder meer personeelswerving in de regio." Als het aan BOM ligt, blijft de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij nog wel een aantal jaren betrokken bij de schillenstart-up. Tekkoo denkt er net zo over. "Het is de bedoeling dat er meerdere fabrieken komen, daarvoor zouden we vervolginvesteringen kunnen doen", zegt Van den Heuvel. Ook een aandeelhouderschap behoort tot de opties. "Natuurlijk is er altijd een risico. Wat nou als er in de komende jaren ineens veel minder sinaasappelsap gedronken wordt? Daarnaast wordt er nog veel onderzoek gedaan, het moet nog blijken of wat uit het lab komt, voldoende op te schalen is."

Daarmee doelt Van den Heuvel op de andere grondstoffen die nog in de schillen verstopt zitten, maar die er nog niet goed uit te halen zijn, zoals cellulose, suiker en antioxidanten. "Het zijn kleine hoeveelheden, maar als je die apart kunt houden en goed zuiver kan krijgen, zijn die veel waard. Daar zijn we nu mee bezig. De pulp die we verkopen aan de veehouderij is eigenlijk een tijdelijke oplossing, uiteindelijk willen we de schil zoveel mogelijk uit elkaar plukken."

En als alles eenmaal op rolletjes loopt, de sinaasappelschil helemaal is uitgekleed en hergebruikt en ook de stap over de grens is gezet, is er nog veel meer te pionieren in de wereld van organisch afval. "We kregen een mail van een mangoteler uit Nigeria die jaarlijks twintigduizend ton mangopitten overhoudt. Of we daar niet iets meer konden. Ja, dat kan. Maar tuig dat maar eens op."

 

 

Groen licht voor PeelPioneers: ‘Schillenboer’ haalt ruim een miljoen op! 

Groen licht voor PeelPioneers: ‘Schillenboer’ haalt ruim een miljoen op

Startup werkt samen met Renewi aan milieuvriendelijk hergebruik van citrusschillen.

Sytze en Eric Segers.jpg

Eindhoven 5 juni. De BOM Brabant Ventures, Stichting DOEN en ABN-AMRO investeren samen ruim een miljoen euro in PeelPioneers. De startup gebruikt het geld voor de bouw van een recycling installatie voor citrusschillen op het terrein van Renewi in Son, dat ook voor de aanvoer van schillen gaat zorgen. De nieuwe installatie is dit najaar operationeel. De samenwerking van waste-to-product bedrijf Renewi en PeelPioneers brengt een circulaire oplossing dichterbij voor de verwerking van 250 miljoen kilo citrusschillen die jaarlijks worden weggegooid. Omdat de schillen voor problemen zorgen bij de compostering en vergisting van gft-afval, komt een groot deel terecht in verbrandingsovens. Waardevolle grondstoffen gaan daarmee verloren.

PeelPioneers verwacht met de installatie dagelijks 25.000 tot 50.000 kilo citrusschillen te verwerken tot etherische oliën en citruspulp: die onder meer worden gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardig bijvoeding voor vee. Daarnaast zullen op termijn ook andere bestanddelen van de schillen, waaronder cellulose en pectine, worden verwerkt tot waardevolle producten. De schillen worden door Renewi ingezameld bij supermarkten, horeca en cateringbedrijven.

 

Afval omzetten in waardevolle grondstoffen. 


Sytze van Stempvoort, een van de oprichters van PeelPioneers: “We zijn ontzettend trots op het vertrouwen dat we van onze investeerders en van Renewi hebben gekregen. Nu kunnen we citrusschillen gaan gebruiken voor wat ze zijn: waardevolle grondstoffen waarmee we nieuwe producten kunnen maken.”
 

Eric Segers, Director Specialties Renewi: “Wij zijn continu op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om afvalstromen te verwerken tot waardevolle grondstoffen. Het partnerschap met PeelPioneers sluit perfect aan op onze visie ‘Afval bestaat niet’ en onderstreept onze leidende positie in de retailsector als waste-to-product bedijf.”
 

Elke 1000 kilo schillen die in de nieuwe installatie worden verwerkt, leveren schoonmaakmiddelen voor 4500 m2 schone vloer en gezonde bijvoeding voor 200 koeien op. Daarnaast zorgt het voor een afname van 220 kg CO2, wat vergelijkbaar is met de milieubelasting van 500 douchebeurten van 10 minuten.

PP en Semler.jpg